Deze opleiding is van donderdag 24 september t/m woensdag 30 september 2026.

Locatie les 1, 2, 4, 6, 8, en 9 (donderdag 24 september t/m zaterdag 26 september):
Herberg de Zwarte Ruiter, Markt 4, 6271 BD Gulpen.

Locatie les 3, 5, 7, 10, 11 en 12 (zondag 27 september t/m woensdag 30 september):
Gulpener BrouwLokaal, Rijksweg 19A, 6271 AB Gulpen.


Het lesschema is als volgt:

Donderdag 24 september
Locatie: Herberg de Zwarte Ruiter

Les 2: Invloed van water, graan, moutsoorten, vruchten en zoetstoffen op de smaak van het bier.
Tijd: 09:00 – 13:00 uur.
Docent: Onno Raspe.

Les 1: Smaakafwijkingen en veroudering.
Tijd: 14:00 – 18:00 uur.
Docent: Maurus Wijman.


Vrijdag 25 september
Locatie: Herberg de Zwarte Ruiter

Les 9: Bierlanden en hun biertypen.
Tijd: 9:00 – 13:00 uur.
Docent: Derek Walsh.

Les 6: Gist.
Tijd: 14:00 – 18:00 uur.
Docent: André van der Zee.


Zaterdag 26 september
Locatie: Herberg de Zwarte Ruiter

Les 4: Invloed van kruiden, specerijen en hop op de smaak van het bier.
Tijd: 09:00 – 13:00 uur.
Docent: Jan Willem den Hartog.

Les 8: Bierassortiment / kaas en bier.
Tijd: 14:00 – 18:00 uur.
Docenten: Rob Alphenaar en Arvid Bergström.


Zondag 27 september
Locatie: Gulpener BrouwLokaal

Les 10: Bier aan tafel / bier in de keuken.
Tijd: 16:00 – 20:00 uur.
Docenten: Arvid Bergström en Henri Reuchlin.


Maandag 28 september
Locatie: Gulpener BrouwLokaal

Les 7: Brouwen van het StiBON bier.
Tijd: 09:00 – ±18:00 uur. Inloop vanaf 08:45 uur.
Docent: NNB


Dinsdag 29 september
Locatie: Gulpener BrouwLokaal

Les 11: Bierproeverijen.
Tijd: 09:00 – 13:00 uur.
Docent: Rick Kempen.

Les 5: Schenken en klantenbenadering in de horeca.
Tijd: 14:00 – 18:00 uur.
Docenten: Yu Mey Kwee en Niels Bassie.


Woensdag 30 september
Locatie: Gulpener BrouwLokaal

Les 3: Trends.
Tijd: 09:00 – 13:00 uur.
Docent: Henri Reuchlin.

Les 12: Biercompetities, biercocktails en epiloog.
Tijd: 14:00 uur – 18:00 uur.
Docenten: Henri Reuchlin en Maurus Wijman.


Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail van je inschrijving. Wanneer het minimum aantal deelnemers bereikt is, ontvang je een bevestigingsmail van de opleiding. Houdt hier rekening mee bij het boeken van een accommodatie.

De StiBON Bierambassadeur 2 opleiding bestaat uit 12 lessen in 6,5 dagen en het examen. De brouwles is een hele dag.

De kosten voor de opleiding StiBON Bierambassadeur 2 bedragen voor 2026 €1.549,59 excl. BTW (€1.875,- incl. BTW). Dit bedrag is inclusief studiemateriaal, het brouwen van een bier, de te proeven bieren tijdens de les en de examenkosten. Het boek wordt enkele weken voor de opleiding (en na betaling) verstuurd.

Houd er rekening mee dat er elke dag bieren worden geproefd, meestal 12 per dag. Dit i.v.m. keuze van vervoer na elke dag en zeker de laatste dag. Dan worden er geen 12 bieren geproefd maar minimaal 7. Het is een intensieve opleiding, ook de laatste dag.

Examen: 16 november 2026.

Het examen wordt op verschillende locaties in het land afgenomen en niet op dezelfde locatie als waar de lessen zijn. De StiBON examencommissie probeert iedereen zo gunstig mogelijk in te delen.