Na een succesvolle eerdere edities slaan de Academie voor Gastronomie en StiBON Bieropleidingen opnieuw de handen ineen voor een gezamenlijke specialisatie Bier & Spijs. Deze opleiding van vijf lesdagen duikt diep in de ruime mogelijkheden die bier aan tafel brengt. 

Op basis van het model van ‘smaakprofessor’ Klosse komen de belangrijkste aspecten die belangrijk zijn bij bier in de gastronomie aan bod. De lessen gaan ook in op de grondstoffen van bier en de verschillende gastronomische mogelijkheden die door het brouwproces ontstaan. De opleiding staat stil bij de overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen bier en wijn. In een ‘cheese war’ kruisen bier en wijn de degens om de prijs voor de mooiste combinatie te winnen. Ook het serveren van bier heeft effect op de smaakbeleving. We sluiten de opleiding af met het zelf koken van de grote bierlunch.

Docenten van de specialisatie kunnen bogen op een rijke ervaring op het gebied van bier en spijs: als chef, sommelier of ondernemer. Onder andere Hubert Hecker (restaurant De Nieuwe Winkel – twee Michelin sterren en een groene ster), Rick Kempen (Bier&cO) en Raf Sainte (De Gebrande Winning – beste bierrestaurant van België) zullen gastlessen verzorgen, net als Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Henri Reuchlin en Yu Mey Kwee (StiBON bieropleidingen).

De specialisatie Bier & Spijs is ontwikkeld voor iedereen die op hoog niveau bier en spijs wil kunnen combineren. Basiskennis van bier en smaak is een vereiste. Als vooropleiding geldt: StiBON bierambassadeur 1, de Academie voor Gastronomie basisopleiding Gastronoom-sommelier level 3 of de cursus wijn-spijs. 

In 2026 gaan we dinsdag 7 april weer van start.
De lessen worden gegeven op 7 april, 21 april, 21 mei, 26 mei en 16 juni 2026. De lessen zijn van 10:00 uur tot ongeveer 16:00 uur bij de Echoput, Academie voor Gastronomie in Apeldoorn.

Inschrijven kan via de Academie voor Gastronomie:

Terug naar opleidingen