Deze opleiding start op 2 maart 2026

Les 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 11 & 12 zijn bij de Bierkantine, Ravellaan 96, 3533 JR Utrecht (onder voorbehoud).
Les 5 is bij Bierproeflokaal In De Wildeman, Kolksteeg 3 Amsterdam. Deze les is op een zondagmiddag om 12:00 uur.
Les 7 is bij het Gulpener Brouwlokaal, Rijksweg 19A, 6271 AB Gulpen. Deze les is op een maandag en duurt de gehele dag.
Les 10 is bij Café Rootz, Grote Marktstraat 14, 2511 BJ Den Haag.


Het lesschema is als volgt:

Les 1: Smaakafwijkingen en veroudering. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 2 maart, 18:30 – 22:30 uur.
Docent: Maurus Wijman

Les 2: Invloed van water, graan, moutsoorten, vruchten en zoetstoffen op de smaak van het bier. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 16 maart, 18:30 – 22:30 uur.
Docent: Onno Raspe

Les 3: Trends en bierfolklore. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 30 maart, 18:30 – 22:30 uur.
Docent: Henri Reuchlin

Les 4: Invloed van kruiden, specerijen en hop op de smaak van het bier. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 13 april, 18:30 – 22:30 uur.
Docent: Jan Willem den Hartog

Les 5: Schenken en klantenbenadering in de horeca. Locatie: Bierproeflokaal In De Wildeman.

Zondag 10 mei, 12:00 – 16:00 uur.
Docenten: Yu Mey Kwee en Simon Fokkema

Les 6: Gist. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 18 mei, 18:30 – 22:30 uur.
Docent: André van der Zee

Les 7: Brouwen van het StiBON bier. Locatie: Gulpener Brouwlokaal.

Maandag 1 juni, 09:00 – ±18:00 uur. Inloop vanaf 08:45 uur.
Docent: Bas Jacob

Les 8: Bierassortiment en kaas. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 15 juni, 18:30 – 22:30 uur.
Docenten: Rob Alphenaar en Arvid Bergström

Les 9: Bierlanden en hun biertypen. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 29 juni, 18:30 – 22:30 uur
Docent: Derek Walsh

Les 10: Bier aan tafel/bier in de keuken. Locatie: Café Rootz.

Maandag 8 september, 18:30 – 22:30 uur.
Docenten: Henri Reuchlin en Arvid Bergström

Les 11: Bierproeverijen. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 21 september, 18:30 – 22:30 uur.
Docent: Rick Kempen

Les 12: Biercompetities, biercocktails en epiloog. Locatie: de Bierkantine.

Maandag 5 oktober, 18:30 – 22:30 uur.
Docenten: Maurus Wijman en Derek Walsh


Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail. De StiBON Bierambassadeur 2 opleiding bestaat uit 12 lessen en het examen.

De kosten voor de opleiding StiBON Bierambassadeur 2 bedragen voor 2026 €1.460,33 ex. BTW (€1.767,- incl. BTW). Dit bedrag is inclusief studiemateriaal, het brouwen van een bier, de te proeven bieren tijdens de les en de examenkosten.

Examen NNB

Het examen wordt op verschillende locaties in het land afgenomen en niet op dezelfde locatie als waar de lessen zijn. De StiBON examencommissie probeert iedereen zo gunstig mogelijk in te delen.