Deze opleiding start op 4 maart 2024



Les 1, 2, 3, 4, 6, 8, 9 11 en 12:  De Bierkantine Utrecht, Ravellaan 96, 3533 JR Utrecht
Les 5: Bierproeflokaal In De Wildeman, Kolksteeg 3, 1012 PT Amsterdam.
Les 7: Gulpener Brouwlokaal, Rijksweg 19A, 6271 AB Gulpen.
Les 10: Café Rootz, Grote Marktstraat 14, 2511 BJ Den Haag.

Het lesschema is als volgt:

Les 1: Smaakafwijkingen en veroudering

Maandag 4 maart 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Derek Walsh

Les 2: Invloed van water, graan, moutsoorten, vruchten en zoetstoffen op de smaak van het bier

Maandag 11 maart 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Onno Raspe

Les 3: Trends en bierfolklore

Maandag 25 maart 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Henri Reuchlin

Les 4:  Invloed van kruiden, specerijen en hop op de smaak van het bier

Maandag 8 april 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Jan Willem Den Hartogh

Les 5: Schenken en gastbenadering in de horeca

Zondag 21 april 2024, 12:00 – 16:00 uur.
Locatie: Bierproeflokaal In De Wildeman
Docenten: Simon Fokkema en Yu Mey Kwee

Les 6: Gist

Maandag 6 mei 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: André van der Zee

Les 7: Brouwen van het StiBON bier

Maandag 27 mei 2024, 09:00 – ±18:00 uur. Inloop vanaf 08:45 uur.
Locatie: Gulpener Brouwlokaal
Docent: Bas Jacob

Les 8: Bierassortiment en proefnotities schrijven / kaas en bier

Maandag 10 juni 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docenten: Rob Alphenaar en Arvid Bergström

Les 9: Bierlanden en hun biertypen

Maandag 24 juni 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Derek Walsh

Les 10: Bier aan tafel / bier in de keuken

Maandag 9 september 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: Café Rootz
Docenten: Arvid Bergström en Henri Reuchlin

Les 11: Bierproeverijen

Maandag 23 september 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Rick Kempen

Les 12: Biercompetities, biercocktails en epiloog

Maandag 7 oktober 2024, 18:30 – 22:30 uur.
Locatie: De Bierkantine Utrecht
Docent: Bas Schampers en Maurus Wijman


Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail. De StiBON Bierambassadeur 2 opleiding bestaat uit 12 lessen en een examen. De kosten voor de opleiding StiBON Bierambassadeur 2 voor het leerjaar 2024 bedragen €1.362,81- ex. BTW (€1.649,- incl. BTW). Dit bedrag is inclusief studiemateriaal, het brouwen van een bier, de te proeven bieren tijdens de les en de examenkosten.


Het examen wordt op verschillende locaties in het land afgenomen en niet op dezelfde locatie als waar de lessen zijn. De StiBON examencommissie probeert iedereen zo gunstig mogelijk in te delen.