Na een succesvolle eerste editie in 2020 slaan de Academie voor Gastronomie en StiBON Bieropleidingen opnieuw de handen ineen voor een gezamenlijke specialisatie Bier & Spijs. Deze opleiding van vijf lesdagen duikt diep in de ruime mogelijkheden die bier aan tafel brengt. 

De lessen gaan in op de grondstoffen van bier en de verschillende gastronomische mogelijkheden die door het brouwproces ontstaan. Op basis van het smaakmodel van Klosse komen de belangrijkste biertypen die belangrijk zijn in de gastronomie aan bod. De opleiding staat stil bij de overeenkomsten, maar ook de verschillen tussen bier en wijn. In een ‘cheese war’ en een ‘chocolate war’ kruisen bier en wijn de degens om de prijs voor de mooiste combinatie te winnen. Ook het serveren van bier heeft effect op de smaakbeleving. Vanzelfsprekend komen ook bedrijfskundige aspecten aan bod. We sluiten de opleiding af met het zelf koken van een speciaal bierdiner.

Docenten van de specialisatie kunnen bogen op een rijke ervaring op het gebied van bier en spijs: als chef, sommelier of ondernemer. Onder andere Hubert Hecker (restaurant De Nieuwe Winkel en Nevel bierbrouwerij), Rick Kempen (Bier&cO), Bram Helleman (restaurant Zout en Citroen) en Sanne Slijper (brouwerij TwoChefs en voormalig BarAlt) zullen gastlessen verzorgen, net als Peter Klosse en Henri Reuchlin.

De specialisatie Bier & Spijs is ontwikkeld voor iedereen die op hoog niveau bier en spijs wil kunnen combineren. Basiskennis van bier en smaak is een vereiste. Als vooropleiding geldt: StiBON bierambassadeur 1, de Academie voor Gastronomie basisopleiding Gastronoom-sommelier level 3 of de cursus wijn-spijs.

Op 24 januari 2023 start er weer nieuwe opleiding
De lessen worden gegeven op 24 januari, 7 februari, 21 februari, 7 maart, en 21 maart steeds van 10 tot ongeveer 16 uur. De lessen worden gegeven in Restaurant De Echoput in Apeldoorn.

Inschrijven is mogelijk via de site van de academie voor gastronomie: https://www.academievoorgastronomie.nl/cursus/specialisatie-bier-spijs/

Terug naar opleidingen